Hvor mange har ondt?

De fleste får ondt i muskler og led på et tidspunkt i livet. Gennem de senere år er der sket en stigning i, hvor mange der har ondt.

Der er lavet mange undersøgelser af, hvor mange der har ondt i muskler og led, og de giver forskellige billeder af problemets omfang. Det skyldes, at der i de enkelte undersøgelser spørges til forskellige perioder – fx om man har haft ondt inden for de sidste 14 dage, den sidste måned eller måske det sidste år. Desuden spørges der til smerter på forskellige måder – fx om man har ubehag, ondt eller meget generende smerter.

De fleste får ondt i ryggen

60-85 pct. af den voksne befolkning i den vestlige verden oplyser, at de har haft ondt i ryggen på et tidspunkt i deres liv. 35 pct. af den danske befolkning oplyste i 2000, at de havde haft betydelige lænderygsmerter inden for det sidste år. Heraf søgte 37 pct. behandling.

De nyeste tal

Den seneste større undersøgelse af, hvor mange der har ondt i muskler og led i Danmark, blev lavet af Statens Institut for Folkesundhed i 2005 (SIF). SIF undersøgte, hvor mange der havde haft ondt de seneste 14 dage, og resultaterne viste at:

  • 30 pct. havde ondt i ryggen
  • 33 pct. havde ondt i nakke og skuldre
  • 30 pct. havde ondt i arme, hænder, knæ, hofter eller led


SIF undersøgte desuden, hvor stor en del af befolkningen der havde været meget generet af smerter eller ubehag de seneste 14 dage:

  • 11 pct. havde været meget generet af smerter eller ubehag i ryggen
  • 12 pct. havde været meget generet af smerter eller ubehag i nakke og skuldre
  • 13 pct. havde vært meget generet af smerter eller ubehag i arme, hænder, knæ, hofter eller led. 


Stigning i hvor mange der har ondt 

For hver af de tre ovennævnte grupper gælder det, at det var et sted mellem hver fjerde og femte dansker, der i 1987 oplyste, at de havde smerter, mens det i 2005 var cirka hver tredje.

Oprettet d. 18. november 2010.
Sidst opdateret d. 31. maj 2013.
 
 
 
WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER Læs mere her