Hvem får ondt? - Køn og alder

Rygsmerter forekommer stort set lige ofte blandt mænd og kvinder samt blandt ældre og unge. Nakke- og skuldersmerter forekommer hyppigst blandt kvinder i den erhvervsaktive alder. Her er en oversigt over, hvordan smerter i muskler og led fordeler sig på alder og køn.

Alle aldersgrupper har ondt i ryggen

Rygsmerter er ikke noget, vi først får, når vi ældes, eller efterhånden som ryggen bliver slidt. Det er forholdsvist almindeligt at have ondt i ryggen, uanset hvor gammel man er. Det kan starte tidligt – helt fra 20 års alderen.

Begge køn har ondt i ryggen

Lidt flere kvinder end mænd oplyser, at de har lænderygsmerter, men kvinder angiver i det hele taget i højere grad end mænd, at de har ondt. Blandt mænd er der flest, som har lænderygsmerter i 45-64 års alderen.

Blandt kvinder stiger antallet af dem, der har rygsmerter frem til 65-79 års alderen, hvorefter det er konstant. Der er dog også mange helt unge kvinder, der har gener og smerter inden for en 14-dages periode.

Flere kvinder har ondt i skuldre og nakke

Smerter i nakke og skuldre er noget hyppigere blandt kvinder end blandt mænd. Omkring 25 pct. af mænd i alle aldersgrupper har ondt i nakke og skuldre. Blandt kvinderne har omkring 40 pct. i den erhvervsaktive alder ondt. Herefter falder andelen, der har ondt, markant.

Teenagere

Gennem teenageårene sker der en kraftig stigning i, hvor mange der har ondt i lænderyg og nakke, og unge i 18-20 års alderen har ligeså ondt som voksne. Derefter er der kun relativt små udsving i resten af livet, selvom der er et mindre fald hos de ældre.

Ældre

Der er stadig en del ældre, som har ondt i ryg og nakke/skuldre. I en undersøgelse oplyste 23 pct. af en gruppe 100-årige, at de havde haft nakkesmerter og 22 pct., at de havde haft rygsmerter den seneste måned. Ryg- og nakkeproblemer er altså forholdsvis almindelige både før og efter den erhvervsaktive alder.

Læs mere om rygproblemer fra vugge til grav

Oprettet d. 11. november 2010.
Sidst opdateret d. 31. maj 2013.
 
 
 
WEBSITET ANVENDER COOKIES TIL AT HUSKE DIG OG DINE INDSTILLINGER Læs mere her